Volg je hart en maak je dromen waar

Je hoofd zit al tijden vol met plannen. Maar ze realiseren is een probleem. Want elke droom gaat gepaard met een uitvlucht. Je zou van baan willen veranderen, maar ja, je bent nu te oud. Je weet dat je je fitter zou voelen als je ging sporten, maar waar haal je de tijd vandaan? De lijst met voorbeelden van belemmerende gedachten is eindeloos. Als deze gedachten je ervan weerhouden je dromen waar te maken en te zijn wie je echt wilt zijn – waarom gebruik je ze dan? Waarschijnlijk omdat jouw huidige leven vertrouwd voelt en veilig.

De bekende weg

Afwijken van het gebaande pad is enger dan doorgaan op de bekende weg. Kiezen voor ander werk, een studie gaan volgen of je weer openstellen voor de liefde; het is niet zonder risico. Je kunt fouten maken, kritiek krijgen, gekwetst worden. Van dat vooruitzicht wordt niemand blij en dus kiezen we voor de veilige weg. Maar je doet jezelf daarmee wel tekort.

Nieuwe overtuigingen

Het goede nieuws: elke belemmerende gedachte die je gebruikt als verklaring waarom je niet voluit leeft, kan worden aangepakt en omgebogen naar een positieve gedachte. Hier volgen de 7 meest voorkomende belemmerende gedachten mét de ombuiging naar een nieuwe overtuiging. Een overtuiging die jou kan helpen je hart te volgen en je dromen waar te maken.

1: Ik heb er de energie niet voor

Dit excuus wordt vaak gebruikt om in oude gewoonten te blijven hangen. Helaas heb je niet de energie om in de avonduren te gaan sporten of lekker te koken, ook al zou je dat wel heel graag willen. Je hebt geen puf om je tuin om te toveren tot het kleine paradijs waar je zo gelukkig van zou worden. Hoe meer je bezig bent met gedachten over je gebrek aan energie, des te vermoeider ga je je voelen. Als na een bezoek aan de dokter blijkt dat er niets aan de hand is, is het belangrijk om het vermoeidheidsvirus te bestrijden met stimulerende gedachten. De eerste stap is: je aandacht richten op wat je wilt creëren, in plaats van op wat je (in gedachten) niet kunt en/of nog niet hebt gedaan. Buig je gedachte om naar: Ik leef mijn leven vanuit mijn eigen waarden en dat geeft mij energie

2: Ik heb geen tijd

Je hebt het te druk om te gaan doen wat je echt gelukkig maakt. De dingen die jouw tijd opslurpen en aandacht van je vragen, lijken buiten jou te staan: een veeleisende baan, vrienden die willen afspreken, kinderen die van hot naar her moeten worden gebracht. Toch zijn al deze dingen het gevolg van keuzes die jij zelf eens hebt gemaakt. Dat laatste betekent dat jij ook de enige bent die jouw prioriteiten weer kan verleggen. De volgende gedachten kunnen je daarbij helpen:

  • Ik mag nee antwoorden
  • Ik maak verschil tussen zijn en doen
  • Als ik mijn hart volg, betekent dat niet dat ik mijn verantwoordelijkheden als ouder, werknemer of partner negeer

Buig je gedachte om naar: Ik verleg mijn prioriteiten, zodat er tijd vrijkomt voor wat ik werkelijk belangrijk vind

3: Mijn verleden heeft mij zo gevormd

Natuurlijk heeft je verleden je gevormd tot de persoon die je nu bent. Toch kun je jouw jeugd of familiegenen niet blijven gebruiken als excuus om niet voluit te leven. Sluit vrede met alles wat er in je leven is gebeurd, hoe pijnlijk de ervaringen misschien ook waren, en besluit je niet langer door het verleden te laten beperken. Buig je gedachte om naar: Ik leef nu en kan mijzelf op ieder moment verder ontwikkelen

4: Ik ben te oud

Je wilt dolgraag nieuwe dingen leren, andere dingen gaan doen, maar je leeftijd laat het niet meer toe. Je bent te oud om van baan te veranderen, het is inmiddels te laat om dat boek te schrijven enz. Onzin natuurlijk! De tijd tikt hoe dan ook verder. Wil je tijd blijven verdoen met weemoedige gedachten over wat je had willen doen? Of ga je tijd besteden aan zelfontplooiing en het waarmaken van je dromen en ambities? Buig je gedachte om naar:

Ik ben nooit te oud om te doen wat mij gelukkig maakt

5: Ik kan het me financieel niet permitteren

Ik kan niet minder gaan werken, omdat ik de rekeningen moet betalen. Of: ik had graag willen reizen, maar had het geld er niet voor. Ook als je een gering inkomen hebt, is: ik kan het niet betalen een slecht excuus. Want wat is jouw wens je waard? Hoeveel ben je bereid om te investeren? Wat wil je er eventueel voor opgeven? Open je ogen voor de overvloed en focus op wat er mogelijk is om je wensen te vervullen. Grijp je kans en ga actief op zoek naar een manier om je dromen te verwezenlijken. Buig je gedachte om naar: Yes, I can!

6: Wat zullen anderen van mij denken?

Een zwaarwegend excuus om niet te doen wat je eigenlijk wilt, is de angst andere mensen teleur te stellen of met familie of vrienden in conflict te komen. Mensen die belangrijk voor ons zijn zoals ouders, partner en kinderen, willen we immers geen pijn doen. Toch mag je ervan uitgaan dat jouw dierbaren ook willen dat jij gelukkig bent. Als je duidelijk bent over wat jij écht wilt, moet jouw omgeving daar misschien even aan wennen, maar uiteindelijk zal er respect zijn voor je keuzes. En is dat niet het geval? Dan moet je je afvragen in hoeverre jij afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Onthoud dat je meer voor anderen kunt betekenen als je lekker in je vel zit dan wanneer je niet voluit durft te leven. Buig je gedachte om naar: Ik heb liever dat anderen hun verwachtingen moeten bijstellen dan dat zij mij liefhebben om wie ik niet ben

7: Ik kan het niet

Het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor die leuke baan, niet talentvol genoeg om te gaan beeldhouwen, niet sterk genoeg om die berg te beklimmen. Het zijn angsten als deze die veel mensen ervan weerhouden hun dromen te realiseren. Alleen maar omdat ze denken dat het ze niet gaat lukken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun hart volgen, zelden of nooit spijt hebben van de dingen die ze hebben gedaan, ongeacht hoe die zijn (af)gelopen. Spijt hebben we vooral over de dingen die we niet hebben gedaan. Buig je gedachte om naar: Als ik mijn hart volg, leef ik volgens mij eigen waarden en kan het niet misgaan.

Herken je jezelf? En kun je wel wat hulp of een steuntje in de rug gebruiken om jouw gedachten om te buigen? Neem dan contact met ons op.