Insights Discovery Leiderschap Thuiswerken

Bijna 20% van de thuiswerkers voelt zich regelmatig eenzaam, blijkt uit onderzoek. Het is killing voor hun motivatie en productiviteit. Hoe motiveer je medewerkers op afstand? Hou er als leidinggevende in ieder geval rekening mee dat motiveren maatwerk is: energiegevers en energievreters zijn voor iedereen verschillend. 

Resultaten delen

Tuurlijk, de echte motivatie moet uit de medewerkers zelf komen. Maar je kunt hun motivatie wel stimuleren. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mensen goed met elkaar blijven communiceren en met elkaar in verbinding blijven. Een fijne relatie met collega’s is een belangrijke motivatiefactor. Een andere is het gevoel dat je werk ertoe doet, en ook daar heb jij als leidinggevende een belangrijke rol. Zorg er dan ook voor dat mensen de voortgang en het resultaat van hun werk kunnen zien, bijvoorbeeld door tijdens online vergaderingen te delen wat er is bereikt. En gebruik het interne communicatieplatform om regelmatig iemands werk in de spotlight te zetten.

Jij bent de cheerleader van je team

Misschien wel je belangrijkste taak nu: mensen aanmoedigen en begrip tonen als iemand moeite heeft met deze omschakeling in manier van werken. Zoals onderzoeker Barbara Larson zegt: Jij bent de cheerleader van je team. 

Uiteindelijk is motiveren maatwerk. ‘Waar je het voor doet’ is immers voor iedereen anders; het hangt af van persoonlijke waarden, overtuigingen en voorkeuren. Leiders die inzicht hebben in hun mensen, weten beter hoe ze hen kunnen motiveren. Of omgekeerd: wat ze juist niet moeten doen om te voorkomen dat ze gedemotiveerd raken.

Energiegevers en energievreters per Insights Type

Het Insights Discovery Model onderscheidt 8 primaire persoonlijkheidstypen. Elk type haalt motivatie uit andere dingen.

Effectief (samen)werken op afstand: inzicht in gedragsvoorkeuren helpt

Meer lezen over hoe inzicht in jezelf en anderen kan helpen om ook op afstand effectief (samen) te werken? Download gratis ons e-book: (Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt.