Goede en slechte stress

Van tijd tot tijd is het goed om op zijn minst 1 minuut naar jezelf te luisteren, om na te gaan hoe het nu eigenlijk met je gaat. Beginnen met goed naar jezelf luisteren kan op elk moment.

In ons drukke bestaan met To Do lijsten en diverse maatschappelijke normen, waarden en maatstaven waaraan wij willen voldoen, vliegt de tijd aan ons voorbij. Hoe houden wij ons staande?

Theo Compernolle, neuroloog en psychotherapeut met 25 jaar ervaring in de kinderpsychiatrie als arts, leidt tegenwoordig managers en leidinggevenden op. Op een symposium van Amarant hield hij de lezing “Hoe manage je stress bij ingrijpende veranderingen waarop je geen invloed hebt?”

Les 1 volgens Compernolle: Stel vast wat jouw invloedssfeer is. Wat is mijn expertise, waar ben ik goed in, waar ben ik trots op, wat kan niemand mij afnemen? De rest is niet van belang. Trek je er niks van aan, maak je er niet druk over, je hebt er toch geen invloed op. Wil je meer invloed, dan vergroot je je domein bijvoorbeeld door jezelf te scholen.

Les 2: Binnen het domein van je invloedsfeer doe je je werk uitstekend.

Deze twee lessen zijn goed voor je gezondheid, zelfs wanneer emoties als verdriet, angst of frustraties en irritaties de overhand nemen. Je doet het puur en alleen voor jezelf en je klanten. Houd op met over de rest te klagen, er tegen anderen over te zeuren of je er zorgen over te maken. Het heeft geen zin. 
Maak een lijstje van dingen die je humeur bederven en zeg tegen jezelf: “Schrappen! Ik maak me er niet meer druk over, want ik kan het toch niet veranderen.” Tegen mensen om je heen zeg je: “Als ik daar weer over begin, wil je mij daar dan op attenderen?”

Stress wordt vaak negatief ervaren: geen invloed, spanning, hartkloppingen, ziekte. Maar stress is ook een motor voor prachtige prestaties. Iedereen heeft ‘goede’ stress nodig om intellectueel, emotioneel, sociaal en lichamelijk te presteren.”

Kickstress en klotestress

Compernolle onderscheidt kickstress en klotestress. Sporters slikken zelfs stresshormonen om beter te presteren. “Maar ze weten dat ze inspanningen moeten afwisselen met rust. Wie voortdurend stress ervaart, ook al is het van de goede soort, loopt uiteindelijk stuk.” We hebben geen invloed op de chaos om ons heen, maar wel op onze veerkracht. Daarom is het interessant om te onderzoeken hoe wij de veerkracht bevorderen in onszelf, ons team en onze organisatie. 

Met te weinig stress verveel je je (‘bore-out’). Bij een beetje stress heb je plezier in je werk en kan je uiteindelijk een topprestatie leveren. Daarna is ontspanning nodig om je weer op te laden. Wie zich geen rust gunt, loopt te lang op zijn tenen en ervaart zijn werk als een karwei. De eerste signalen dat het niet goed gaat dienen zich aan: je prestaties zakken en je krijgt lichamelijke waarschuwingen. Als je daar niet op tijd naar luistert, steven je af op een burn-out.

Het minste wat je elke dag moet doen, is een lunchpauze nemen. Ga naar buiten, neem even afstand. Altijd maar bezig zijn met je werk stompt af. Je meest creatieve momenten heb je in bad, in bed, in de tuin, als je aan het joggen bent. We hebben een schitterend onbewust brein, maar ons bewuste brein stompt het af. Zonder rust is creativiteit niet mogelijk. Je blijft reageren zoals je altijd hebt gereageerd en daardoor blijven je klanten ook reageren zoals ze altijd doen. Stel vast wat vroege signalen zijn van te lang durende stress, luister ernaar en gehoorzaam ze.

Stressreductie is belangrijk; langdurige stress en een (te) hoge werkdruk kunnen leiden tot overspannen werknemers, burn-out en hoge verzuimkosten.

Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek. Neem vandaag nog contact op met Mélise van der Ven. 06- 27 007 049.