Effectief communiceren met de 4 Insights Kleuren

Of je nu met een collega, medewerker of leidinggevende communiceert, en of je dat nou één-op-één doet of in een groepsgesprek, face-to-face of virtueel: rekening houden met de voorkeuren van je gesprekspartner(s) kan de effectiviteit van je communicatie – en daarmee je persoonlijke effectiviteit aanzienlijk vergroten.  Het gaat bij communicatie immers niet alleen om wát je zegt, maar ook om hóe je dat doet. Om je communicatiestijl dus. Wijkt jouw communicatiestijl te veel af van die van de ander, dan praat je letterlijk langs elkaar heen. En komt je boodschap dus niet over.

Voorkeuren in communicatie herkennen

Om je communicatiestijl af te kunnen stemmen op de ander, moet je in staat zijn om zijn of haar persoonlijke communicatievoorkeuren te herkennen. Aan dit ‘inzicht in de ander’ gaat nog iets belangrijks vooraf, namelijk inzicht in jezelf en je eigen voorkeuren. Want alleen als je je bewust bent van je eigen voorkeuren, kun je de verschillen zien. Insights koppelt voorkeuren aan kleuren. Afstemmen volgens Insights wil zeggen dat je inspeelt op de kleurrijke behoeften van de ander. Dat je rekening houdt met wat de ander prettig vindt, in plaats van dat je blind je eigen communicatiestijl gebruikt: Behandel de ander zoals de ANDER behandeld wil worden. 

Effectief communiceren met Vurig Rood

Mensen met een voorkeur voor Rood gaan doorgaans recht op hun doel af en zijn veeleisend en prestatiegericht. Valkuilen zijn onder andere te veel en te snel willen en onvoldoende rekening houden met anderen. Voor de communicatie met Rood betekent dat:

Effectief communiceren met Stralend Geel

Mensen met een voorkeur voor Geel zijn optimistisch, enthousiast en expressief. Valkuilen zijn onder andere ongeduld en angst voor afwijzing. Voor de communicatie met Geel betekent dat:

 

 

Effectief communiceren met Zacht Groen

Mensen met een voorkeur voor Groen zijn zorgzaam en sterk relatiegericht. Valkuilen zijn onder andere afwachtendheid en gebrek aan initiatief. Voor de communicatie met Groen betekent dat:

Effectief communiceren met Helder Blauw

Mensen met een voorkeur voor Blauw zijn objectief, nauwkeurig en analytisch. Valkuilen zijn onder andere besluiteloosheid en pietluttigheid. Voor de communicatie met Blauw betekent dat:

Het communicatiemodel van Insights

Met het Communicatiemodel van Insights zorg je in 4 stappen voor verbinding:

Stap 1: Gebruik Stralend Geel: Toon empathie – zorg voor een goede verstandhouding 
Stap 2: Gebruik Zacht Groen: Luister goed – leer hoe de ander in elkaar zit
Stap 3: Gebruik Vurig Rood: Breng je standpunt helder en direct over – zorg dat de ander je begrijpt
Stap 4: Gebruik Helder Blauw: Bespreek zaken op een logische en rationele manier – zorg voor overeenstemming

Meer dan 4 kleuren

Zeg Insights Discovery en mensen beginnen over de 4 kleuren. Die kleuren maken op een aansprekende, makkelijk te gebruiken en onthouden manier persoonlijke voorkeuren inzichtelijk. Juist die eenvoud maakt het model zo populair: zeg me wat jouw eerste kleur is, en ik weet (beter) hoe ik met je moet omgaan of communiceren. Maar het model bestaat (Gelukkig!) uit meer dan 4 Insights Kleuren.