Communicatie, constructieve interactieve en kameraadschap

In dit artikel aandacht voor communicatie, constructieve interactie en kameraadschap. In voorgaande artikel “Vertrouwen binnen het team en de organisatie” heb ik al gesproken over de 14 essentiële factoren binnen de relaties die wij aangaan met andere. Vertrouwen is één van de belangrijkste. Binnen een high-performance team zijn communicatie, constructieve interactie en kameraadschap even zo belangrijk.

Open en eerlijke communicatie is helaas niet altijd vanzelfsprekend binnen teams. Regelmatig werk ik met teams waar het praten over elkaar, in plaats van met elkaar, de dagelijkse praktijk is. Het bijzondere is dat iedereen dit ongewenst gedrag vindt. Het gaat ten koste van effectiviteit en efficiëntie van het team en daar is iedereen zich, naast dat het onplezierig is, niet altijd bewust van.

Vrijwel altijd is de oorzaak terug te voeren op vertrouwen, of beter gezegd, het ontbreken ervan. Kan ik mijn collega’s binnen dit team vertrouwen? Kan ik erop vertrouwen dat ik mijn mening kan en mag geven zonder in een conflict verzeild te raken? Kan ik erop vertrouwen dat ik kritische vragen mag stellen zonder als afvallige beschouwd te worden?
Communicatie binnen een high-performance team staat voor: Efficiënte communicatie in plaats van indirecte wegen zoals politisering, roddelen of tegenwerken.

Constructieve interactie laat zien dat het team in staat is om conflicten te zien als een uitgelezen kans voor nieuwe ontdekkingen, groei en creativiteit. Bekritisering, tegenstand en verwijten worden vermeld. Het team is in staat om elkaar feedback te geven en het te ontvangen.

Kameraadschap groeit binnen een high-performance team en organisatie wanneer efficiënte communicatie en constructieve interactie verbeteren en vertrouwen kan worden hersteld dan wel verstevigd. Het gevoel erbij te horen wordt sterker. Prestaties worden erkend en gevierd. Er is sprake van inlevingsvermogen, humor en vrolijkheid.

Vertrouwen is het fundament! De basis om goede beslissingen te nemen, waardevolle relaties op te bouwen, goed om te kunnen gaan met diversiteit en te durven veranderen, ondanks de verschillen binnen het team.
Geweldig is het om een team te observeren waarin het vertrouwen is hersteld. Het extraverte “haantje de voorste” ontspant omdat hij merkt dat hij niet altijd de eerste of snelste hoeft te zijn. Wat een fantastische ideeën de wat stillere en introverte teruggetrokken collega blijkt te hebben nu hij ruimte krijgt en vertrouwen ervaart. Het team wordt creatiever in het zoeken naar oplossingen. Humor, plezier en energie krijgen de ruimte binnen het team.

Stephen M.R. Covey schrijft er in zijn boek “De snelheid van vertrouwen” het volgende over: “Er is één ding gemeenschappelijk in alle individuen, relaties, teams, families, organisaties, naties, economieën en beschavingen op de hele wereld – één ding dat, indien weggenomen, de sterkste regeringen, de meest succesvolle bedrijven, de meest welvarendste economieën, het meest invloedrijke leiderschap, de beste vriendschap, het sterkste karakter en de diepste liefde vernietigt. Het is het meest genegeerde en de meest onderschatte kans van de huidige tijd: vertrouwen.”

Een verandertraject biedt uitkomst. Snel kunnen de eerste stappen worden genomen naar vertrouwenwekkend leiderschap. Enkele spelregels:
Kameraadschap: Schep duidelijke gezamenlijke voorwaarden waaraan het team zich committeert. Voorwaarden waarin het vanzelfsprekend wordt dat iedereen binnen het team elkaar als kameraad beschouwt in plaats van als concurrent. Bijvoorbeeld door bij beloningen en beoordelingen vooral naar gezamenlijke prestaties te kijken.

Communicatie: Stimuleer persoonlijk contact en maak hartelijk zijn, zonder daar iets voor terug te verwachten, als zelfsprekend. Praat met elkaar in plaats van over elkaar. Verplaats je in de ander, door te luisteren op diverse niveaus, zonder meteen te oordelen en veroordelen. Open-mind: stimuleer mensen die hun persoonlijke gevoelens ter discussie stellen, juist waar deze ingaan tegen wat vanzelfsprekend is.

Constructieve interactie: Wees consequent met de regel dat feedback altijd open en rechtstreeks gegeven wordt. Begin daar zelf mee!

Ga voor meer informatie naar teamanalyse en Insights Discovery of neem contact op met Mélise van der Ven.